joi, 13 noiembrie 2014

Eu nu sunt exceptia!


Acum cateva saptamani am citit un articol minunat si mi-a placut mult titlul lui. Exact asta imi vine si mie in minte cand ma gandesc la alaptare. Intr-o saptamana Roinitza va face 7 luni dintre care aproape 5 au fost de alaptare exclusiva. Roinitza are aproape 9 kg acum pornind cu o greutare de 2.750 kg la nastere. A fost racit o singura data cand avea o luna si jumatate cand eu inca nu aveam suficienta incredere in mine ca sa renunt la laptele praf.
Am observat cateodata in jur remarci de genul "Esti norocoasa, ai lapte" si as vrea sa spun ca sunt norocoasa din foarte multe motive mai putin asta :). Sau "Norocul si-l face omul cu mana lui". Din punctul asta de vedere nu sunt mai norocoasa ca 98% dintre femei. Stiati ca 98% dintre femei pot alapta cu succes si numai 2% nu pot alapta din motive medicale?
Nu sunt fanatica, inteleg necesitatea laptelui praf din cateva motive (putine!) dar nu inteleg cum as fi putut sa ii dau eu lapte praf copilului meu atata vreme cat nu am nici un motiv medical care sa ma impiedice sa fac asta. Nu am NIMIC mai important de facut si nu ma simt ingradita in nici un fel din cauza ca Roinitza mananca la ~2 ore. E mai greu dar nu imposibil! Nu ma opreste nimic sa il iau cu mine daca trebuie sa plec undeva sau sa imi organizez un pic iesirile in oras.
Se vorbeste foarte mult despre beneficii si mai putin despre riscurile hranirii cu lapte praf (un articol foarte interesant aici). Nu m-as fi putut impaca niciodata cu gandul ca imi supun copilul unor asemenea riscuri. Inca imi pare rau ca nu am fost suficient de puternica ca sa renunt la laptele praf mult mai devreme.
Nu vreau sa accept ca "si noi am crescut cu lapte praf si uite ce bine suntem acum". Atunci parintii nostri nu aveau luxul pe care il putem avea noi acum de a sta acasa cu copilul. Efectele apar pe termen lung si nu avem de unde sti ca unele din problemele de sanatate pe care le avem acum nu sunt legate de asta.
Eu cred ca parintii sunt singurii responsabili de deciziile pe care le iau pentru copilul lor. Nu medicii, nu bunicii, nu prietenii, nu oamenii din jur. Si mai cred ca mamele ar trebui sustinute sa nu cedeze in lupta cu alaptarea!

Cateva articole care m-au ajutat:
http://www.bbmic.ro/blog/cum-sa-alaptezi-cu-succes-vanda-lizeh/
http://alexcreste.blogspot.ro/2014/03/jack-newman-in-romania-marketingul.html
http://adelle.ro/beneficiile-alaptarii-pentru-mama-in-10-puncte/
http://www.inbratelamami.ro/2014/09/de-ce-avem-nevoie-de-alaptare-in-public.html

Povestea noastra este aici:
http://roinitza.blogspot.ro/2014/07/lungul-drum-al-alaptarii-catre-succes.html
http://roinitza.blogspot.ro/2014/07/secretul-ultimului-biberon.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu